Про важливість узгодження навантаження сонячної електростанції

сонячні електростанції, сонячні модулі

Про важливість узгодження навантаження сонячної електростанції.

Чи може сонячна електростанція повністю замінити собою теплову, атомну або гідроелектростанцію?

Взагалі кажучи, немає, не може. На відміну від сонячної, «класичні» станції виробляють електрику постійно, поки горить вугілля або ядерне паливо, або поки не закінчилася вода у водосховищі, тому необхідна потужність у побутовій мережі є завжди: влітку, взимку, вночі і вдень. Ну, або майже завжди, поки не відбудеться аварійне або планове відключення з якої-небудь причини.

Особливості сонячних електростанцій і підключаються до них навантажень.

Сонячна електростанція — система, якщо завгодно, ніжніша, її вироблення безпосередньо залежить від погодних умов, часу доби та пори року. Кожен раз, враховуючи чергове споживач, потрібно розуміти, чи вистачить зібраної енергії для його роботи. У масштабі великий енергосистеми, для безперервного енергопостачання споживачів, СЕС повинні працювати спільно з «класичними».

Розглянемо деякі особливості роботи різних споживачів від сонячної енергії. Як відомо, сонце світить вдень і не світить вночі, тому логічно все потужні прилади включати саме днем, якщо, звичайно, є така можливість. Пральна і посудомийна машини можуть включатися за таймером в денний час. Бойлер, пилосос, свердловинний насос можна також запускати тільки в світлий час доби. Ідеальний прилад з даної точки зору — кондиціонер: температура повітря зростає через сонячного світла, тому джерело енергії і споживач є повністю узгодженими. Інша ситуація з освітленням, що працюють саме в темний час доби. На жаль, освітлення приречене працювати від акумуляторів. Єдиний спосіб хоч як — то поліпшити цю несправедливу ситуацію — знизити потужність, збільшивши ККД освітлювальних приладів. На сьогоднішній день найефективнішими джерелами світла є світлодіоди, світловіддача кристала може досягати 170 люменів / Ватт.

Незважаючи на наявні суперечності, завдання про автономне освітленні є більш ніж поширеною. Далеко не завжди є можливість підключити до електромережі:
стовпи вуличного освітлення,рекламні щити,або світяться дорожні знаки.Тут, як завжди, важливий зважений підхід: потужність освітлювальних приладів звести до мінімуму, ККД до максимуму і, що немало важливо, позбутися зайвих перетворювачів напруги. Справа в тому, що, якщо виключити зі схеми прилади змінного струму, можна буде виключити і інвертор, що, в свою чергу, збільшить ККД системи в цілому, а також її надійність.

Про тонкощі розташування сонячних батарей.

Трохи слів варто сказати про розташування сонячних модулів. Класичний підхід свідчить про те, що сонячні батареї потрібно розміщувати особою на південь, і це правильно, тому що вироблення енергії в цьому випадку максимальна. Тепер подивимося ситуацію з точки зору максимального узгодження джерела енергії і навантаження. У звичайному житловому будинку пік споживання припадає на ранок і вечір, тому було б цікаво розділити сонячний масив на дві групи і розгорнути їх на південний захід і південний схід. Звичайно, сумарна вироблення системи знизиться, з’явиться додатковий контролер заряду, проте режим експлуатації акумуляторів стане більш сприятливим. З огляду на те, що акумулятори є єдиною видатковою частиною електростанції, в довгостроковій перспективі, витрати на експлуатацію системи будуть значно менше.

Звичайно, сонячна енергетика поки не може забезпечити всіх, хто потребує, і повністю відмовлятися від традиційних джерел енергії ще рано, проте фотоелектричні системи можуть значно спростити наші електричні мережі, так як сонце є практично повсюдно.

Запись опубликована в рубрике Общество. Добавьте в закладки постоянную ссылку.